Ανακοστολόγηση τιμολογίων ασφαλιστικών ταμείων

Ανακοστολόγηση τιμολογίων ασφαλιστικών ταμείων

Αρ. Πρωτ. 9423/06.11.08

Προς Υπουργούς:
- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


Χωρίς περαιτέρω περιθώρια αναβολής φαίνεται να είναι η ανακοστολόγηση των τιμολογίων των ασφαλιστικών ταμείων που ισχύουν σήμερα στην χώρα μας, καθώς δεν έχει σημειωθεί καμία αναπροσαρμογή των τιμών του κρατικού τιμολογίου από το 1991.
Καθώς το κρατικό τιμολόγιο για τις ιατρικές πράξεις που λειτουργεί και ως «οδηγός» για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχει διαφοροποιηθεί τα τελευταία 17 χρόνια, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) σε συνεργασία με τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας εισηγήθηκε εδώ και δύο χρόνια νέο κατάλογο τιμών για τις βασικές ιατρικές εξετάσεις.

Η ανάγκη ανακοστολόγησης των τιμολογίων των ασφαλιστικών ταμείων είναι επιτακτική, καθώς πολλές σύγχρονες εξετάσεις δεν συμπεριλαμβάνονται καν στο κρατικό τιμολόγιο, όπως είναι η ψηφιακή μαστογραφία που κοστίζει 120€, η εξομοίωση ακτινογραφίας που κοστίζει 245€, αλλά η αξονική τομογραφία και στεφανιογραφία που κοστίζουν 300 και 500 € αντίστοιχα.
Όσον αφορά τις επιστροφές για τις εξετάσεις που δικαιολογούνται, το ποσό των χρημάτων που τελικά επιστρέφεται στους ασφαλισμένους είναι πενιχρό, όταν για μία αιματολογική εξέταση ο ασφαλισμένος καταβάλει 27,77 € και λαμβάνει πίσω 2,88 €, η μαγνητική τομογραφία κοστίζει 410,23€ και το ασφαλιστικό ταμείο επιστρέφει 116,16 σύμφωνα με το κρατικό τιμολόγιο.
Ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση στις περιπτώσεις χειρουργικών επεμβάσεων, όπως είναι η ριζική μαστεκτομή που κοστίζει 2.100 ευρώ και το ταμείο δικαιολογεί 4,40 ευρώ, ή η επέμβαση για ανεύρυσμα εγκεφάλου που κοστίζει 6.100 ευρώ και το ταμείο επιστρέφει στον ασφαλισμένο μόλις 59,25 ευρώ.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε ό,τι αφορά στις οδοντιατρικές εξετάσεις και πράξεις, καθώς ένα σφράγισμα κοστίζει 40 ευρώ και το ταμείο επιστρέφει 6,40 ευρώ στον ασφαλισμένο.
Οι ασφαλισμένοι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν εναλλακτική λύση από το ιδιωτικό ιατρείο ή ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, καθώς τα ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν όλες τις εξειδικευμένες εξετάσεις, αλλά και οι συμβάσεις τους με διαγνωστικά κέντρα δεν καλύπτουν όλο το φάσμα των εξειδικευμένων εξετάσεων.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προβλέπεται να εξετάσουν και να διευρύνουν τα αρμόδια Υπουργεία το φάσμα των ιατρικών εξετάσεων που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα;

- Γιατί δεν έχουν προχωρήσει από το 1991 μέχρι σήμερα τα αρμόδια Υπουργεία σε ανακοστολόγηση των αποζημιώσεων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι από τα ασφαλιστικά τους ταμεία για ιατρικές εξετάσεις και πράξεις;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να εναρμονιστούν οι τιμές αποζημίωσης των δικαιούχων των ασφαλιστικών ταμείων με το κοστολόγιο που καταβάλλεται για την πραγματοποίηση ιατρικών εξετάσεων και πράξεων;

Απαντήσεις Υπουργείων